Olof Lundh: ”Landslagschefen sa till mig att spelare hatar mig och att jag borde sluta”

Olof Lundh: ”Landslagschefen sa till mig att spelare hatar mig och att jag borde sluta”

Sveriges meste fotbollsjournalist om Zlatan-hat, körsång och krökande kollegor.Du släpper bok om landslaget. Vilka är bomberna?

– Det kommer finnas saker som en del reagerar på, men bomben tror jag är helheten. Jag har följt landslaget i över 20 år. Om man är intresserad av landslaget tror jag man får en annan bild om hur det är och vad som kommer fram och vad som inte kommer fram.

Landslaget och du har haft flera uppmärksammade konflikter. Vilken är den jobbigaste konflikten du haft med landslaget?

– Det var efter hösten 2015 när Sverige gått till EM. Då sa Lasse Richt, som var landslagets fotbollschef då, till mig att ”Hamrén hatar dig. Zlatan hatar dig. Andra spelare hatar dig. Du borde sluta”. Det var inte en sån publik konflikt, men det var ändå så att man åkte hem och funderade på vad man skulle göra.

Aj.

– Han sa det efter en presskonferens och efter den ringde Lasse Granqvist och sa att jag hade blivit Årets sportjournalist i Sverige 2015. Det var ju en viktig signal att det finns de som tycker att det jobb man gör, att man ställer jobbiga frågor är bra.

Det här var i samband med den uppmärksammade Zlatan-texten i Café va?

– Ja. Det har sitt ursprung i en krönika som jag skrev i Café under augusti 2015 om Zlatan och bevakningen av Zlatan, som på nåt sätt kulminerade några månader senare.

Du känns oerhört lugn och trygg när du hamnar i konflikt. Får du en kick av att vara i polemik?

– Ibland fattar man inte hur stort saker och ting ska bli. Men nånting måste ju finnas i det att man dras till det. Det fanns ju en förhistoria för folk som bara såg presskonferensen – att han var arg på mig för den här artikeln i Café, snarare än att han var irriterad på mina två frågor som var oerhört lama.

En helhetsbedömning av grävande bök och stök.

– Ja. Ganska ofta har folk blivit irriterade utan att jag ställt speciellt tuffa frågor.

”Landslagschefen Lasse Richt sa till mig att Hamrén, Zlatan och andra spelare hatade mig och att jag borde sluta.”

I boken tar du upp Zlatans rasistkritik mot Janne Andersson, och det låter som att du tycker Janne och kanske främst SvFF borde förstått att den här typen kritik och frågor skulle komma. Kan du utveckla?

– Jag tycker att Zlatan har en poäng om man tittar på svensk fotboll i stort. Svensk fotboll i stort speglar samhället. På planen finns ju mångfalden, men du ser inte mångfalden på tränarbänken och du ser definitivt inte mångfalden i styrelser och liknande. Där har svensk fotboll misslyckats tycker jag. Hade Zlatan riktat sin kritik dit hade jag mer köpt det än att han nu felaktigt hängde upp sig på Jannes första startelva och trupp, där han inte hade full koll.

Okej.

– Det måste hända högst upp om man tror att det ska hända längre ner: I landslagsstaben, i förbundsstyrelsen. Jag menar det är ett skämt att svensk fotboll har parollen ”Alla är olika – olika är bra”. Tittar man på förbundsstyrelsen är majoriteten äldre svenska vita män.

Var ska man börja?

– Man kan verkligen säga till Janne att det är klart han måste ha mångfald i sin ledarstab. På ett mästerskap är de ju fler än spelarna, de är över 23 stycken. De är klart att man kan jobba med det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *